Jak umlít kávu
Chcete si vychutnat kvalitní šálek kávy? Nestačí jen koupit kvalitní zrnkovou kávu. Příprava kvalitní a chutné kávy začíná správným umletím kávy. Jakou hrubost kávy zvolit? To záleží na tom, jakou kávu budete připravovat. Tento návod berte jen jako naše doporučení a řiďte se svojí zkušeností a tím, co Vám chutná.
Turecká káva a příprava kávy v džezvě
Mletí kávy: velmi jemně
Káva musí mít podobnou konzistenci jako moučkový cukr nebo pudr. Je to proto, aby káva lépe sedla na dno nádoby.
Espresso
Mletí kávy: velmi jemně
Namletá káva na espresso by měla mít podobnou konzistenci jako hrubá mouka. Některé domácí pákové kávovary vyžadují kávu hruběji namletou. Pokud máte přetlakové sítko, namelte kávu trochu hruběji. Vyzkoušejte, jak funguje váš kávovar tím, že vyzkoušíte jemnější mletí i hrubější mletí a podle chuti si vyberte tu správnou kombinaci. Když bude káva namletá moc jemně, zůstanou v šálku po dopití jemná zrníčka a káva bude silná a hořká. Když budete mít kávu namletou víc nahrubo, bude slabší a bude mít mdlou chuť.
Mokka konvička
Mletí kávy: středně až středně jemně
Konzistence namleté kávy by se v tomto případě měla podobat konzistenci soli, tedy někde mezi cukrem krupicí a hrubou moukou. V mokka konvičce zase rychle poznáme, že máme kávu namletou moc hrubě tím, že káva začne prskat místo aby pomalu a čistě vytékala.
Filtrovaná káva, Drip, Chemex a Hario V60
Mletí kávy: středně
Pro filtrovanou kávu, nameleme zrníčka tak, aby jejich konzistence připomínala cukr krupici. Pokud nameleme kávu moc jemně, přes filtr se dostanou do šálku zrníčka kávy a to nechceme.
French press a perkolátor
Mletí kávy: nahrubo
Kávu na french press namelte nahrubo tak, aby měla konzistenci jako krystalky soli nebo jako cukr krystal. French press má sítko, které zachytí jen hrubě namletou kávu. Pokud by káva byla namletá moc jemně, v šálku bychom měli zrníčka. Protože je káva dost hrubě namletá, nechte ji déle extrahovat, aby měla plnou chuť.
0 komentářů